Kan Farage ook bij de nationale verkiezingen een rol spelen?
NOS Nieuws

Is UKIP een bedreiging voor Cameron?

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

De Britse anti-EU-partij UKIP begint vandaag aan zijn tweedaagse partijcongres. De UK Independence Party werd in mei 2014 nog de grootste partij tijdens de Europese Verkiezingen. Nu hoopt de formatie van partijleider Nigel Farage ook bij de Britse verkiezingen op 7 mei een rol van betekenis te spelen.

In de kustplaats Margate verzamelen zich de komende twee dagen honderden UKIP-leden om te horen wat de speerpunten worden tijdens de verkiezingscampagne. Grote verrassingen zullen daar niet bij zijn.

De partij is uitgesproken tegenstander van de Europese Unie en wil het liefst dat het Verenigd Koninkrijk de EU zo snel mogelijk verlaat. "We willen de meerderheid van onze wetten niet vanuit Brussel laten voorschrijven", zei UKIP-leider Nigel Farage al meerdere malen.

Heet hangijzer

Een ander belangrijk thema voor UKIP is immigratie. De partij wil een grens stellen aan het aantal immigranten dat het Verenigd Koninkrijk jaarlijks binnenkomt en veel strenger kunnen selecteren wie er wel en niet het land in mogen. "Immigratie is voor veel Britten een heet hangijzer deze verkiezingen. Het lijkt erop dat de Conservatieven van premier Cameron en Labour het er niet over willen hebben. Ze zullen uiteindelijk wel moeten", waarschuwde Farage vorige maand nog.

Premier Cameron gebruikt de verkiezingscampagne tot nu toe vooral om de economische successen van zijn bewind te benadrukken. Elke dag komen er duizend banen bij, zei Cameron afgelopen week in het Lagerhuis. "We hebben de hoogste economische groei van alle westerse landen", voegde hij eraan toe.

De cijfers spreken in zijn voordeel; de werkloosheid is de afgelopen zes jaar niet zo laag geweest, terwijl de lonen met 2,1 procent stegen. Dat is beduidend meer dan de inflatie.

Districtenstelsel

In de campagne bestookt Cameron voornamelijk zijn grootste concurrent Ed Miliband, de leider van Labour. Naar UKIP kijkt hij veel minder, want de twee grote partijen weten dat UKIP nu lang niet zo’n grote bedreiging is als tijdens de Europese Verkiezingen.

UKIP schommelt weliswaar rond 15 procent in de peilingen, maar door het Britse districtenstelsel zullen ze naar verwachting hooguit een handvol zetels bemachtigen. Elk district kent het 'winner takes all'-principe en dat is in het nadeel van UKIP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl