1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

VS ziet cyberaanvallen als grootste bedreiging

"Het is ernstiger dan we dachten."

Cyberaanvallen door buitenlandse overheden en criminelen vormen volgens de Verenigde Staten de grootste bedreiging voor het land. Volgens James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, ondermijnen online aanvallen de nationale veiligheid en tasten ze de concurrentiepositie van de VS aan.

Hacks worden volgens Clapper steeds vaker gepleegd door criminelen die uit zijn op geld. Maar ook ideologisch gedreven hackers worden professioneler.

Noord-Korea

De grootste dreiging van cyberaanvallen komt volgens de Amerikanen uit Rusland, China, Iran en Noord-Korea. Vooral de cyberdreiging vanuit Rusland schatte de VS niet eerder zo groot in.

Vorig jaar werd de Amerikaanse filmmaatschappij Sony Pictures gehackt vanwege de film The Interview, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt vermoord. De VS gaat ervan uit dat Noord-Korea achter de hack zit.

Gemalto

Andersom is ook de VS niet van onbesproken gedrag. Vorige week kwam het Nederlandse bedrijf Gemalto onder vuur te liggen nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de fabrikant van simkaarten hadden gehackt om makkelijker telefoon- en internetverkeer te kunnen onderscheppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl