Partij in beslag genomen ivoor ANP

De Chinese autoriteiten hebben de invoer van ivoor verboden. Het verbod gaat met onmiddellijke ingang in en geldt voorlopig voor een jaar. 

Het doel van de maatregel is om de Afrikaanse olifant te beschermen, zegt Peking. In Afrika wordt veel gejaagd op olifanten vanwege hun ivoren slagtanden en de stroperij wordt aangewakkerd door de grote vraag uit Azië. 

Medicijnen

China is 's werelds grootste importeur van ivoor. Er worden medicijnen en sieraden van gemaakt. Het land voert al langer actie tegen illegale ivoorhandel, maar nu wordt dus alle import verboden.

De bekendmaking komt enkele dagen voor een bezoek van de Britse prins William aan China. Hij is een groot tegenstander van de handel in ivoor.

Voorzichtig optimistisch

Het Wereld Natuur Fonds is voorzichtig optimistisch over het Chinese besluit. "Maar eerst zien en dan geloven", zegt een woordvoerder. Als er inderdaad een invoerverbod is ingesteld, zullen er in Afrika minder olifanten worden afgeschoten.

Al jaren geldt een internationaal verbod op handel in ivoor, maar China heeft dat nooit uitgevoerd. Tot de Chinese grens was de handel illegaal, in het land zelf kon legaal worden gehandeld in ivoor. Dit verbod betekent een slag voor de illegale handel, omdat de vraag nu waarschijnlijk sterk afneemt, zegt het WNF.

Volgens de woordvoerder is het lucratief om ivoor te verkopen. Een slagtand van een olifant brengt 5000 tot 10.000 dollar op, afhankelijk van het gewicht van de tand.

STER reclame