Kabinet wil extra geld voor veiligheidsdiensten

Het kabinet gaat waarschijnlijk toch extra geld vrijmaken voor de veiligheidsdiensten en voor maatregelen om radicalisering en jihadisme tegen te gaan. Bronnen in Den Haag bevestigen dat de ministerraad daar de komende dag over spreekt. 

De oppositie dringt al langer aan op extra geld voor de veiligheidsdiensten, de politie en de marechaussee. Premier Rutte heeft steeds gezegd dat het huidige budget groot genoeg is, maar dat het kabinet zou onderzoeken of er in de toekomst meer middelen nodig zijn. 

De politie, de marechaussee en de veiligheidsdiensten staan extra onder druk sinds de aanslagen van begin vorige maand in Parijs. Zo worden marechaussees vaker ingezet voor de beveiliging van gebouwen, wat elders tot onderbezetting leidt. 

Blij verrast

Nog onduidelijk is hoeveel geld het kabinet extra wil vrijmaken. CDA-leider Buma en D66-voorman Pechtold willen naar aanleiding van het nieuws opheldering. Ze hebben een debat aangevraagd.

Pechtold is blij verrast door het kabinetsbesluit. Volgens hem wilde Rutte tot voor kort "ondanks herhaald aandringen van zeven oppositiepartijen" niets weten van extra budget. "Ik ben verheugd dat het kabinet het probleem met de capaciteit van politie en AIVD eindelijk erkent."

Analyse

Aan de vergadering van het kabinet wordt ook meegedaan door terreurbestrijder Schoof. Hij en de betrokken ministers wilden er vanochtend weinig over kwijt. Minister Plasterk zei alleen dat het kabinet een degelijke analyse pleegt van wat er moet gebeuren. "Ik spreek u misschien naderhand."

STER reclame