FCC-voorzitter Tom Wheeler met twee commissieleden bij het presenteren van de nieuwe regels voor netneutraliteit AFP

Iedereen in de VS heeft recht op open en eerlijk internet. De Amerikaanse toezichthouder FCC is dat met president Obama eens. Na ruim een jaar discussiëren heeft de toezichthouder in de communicatiesector regels opgesteld over zogeheten netneutraliteit.

Het wordt internetproviders verboden om streaming video's of games te vertragen en aanbieders zo min of meer te dwingen om te betalen voor 'voorrang'. Er mag helemaal geen geld meer worden gevraagd voor sneller internet.

Levensbehoefte

President Obama wil providers het liefst behandelen als bedrijven die een elementaire levensbehoefte leveren. Daardoor zou de overheid nog meer greep hebben op de internetaanbieders.

Providers als Verizon en AT&T hebben gezegd dat ze het besluit van de FCC aanvechten. Vijf jaar geleden wonnen ze een soortgelijke zaak. Een rechter oordeelde toen dat de FCC niet de bevoegdheid had om internetproviders regels op te leggen.

Nederland

Nederland en Chili zijn de enige landen ter wereld waar netneutraliteit in de wet is opgenomen. De Europese Unie werkt nog aan regels om open internet te garanderen.

STER reclame