Betogers in Argentinië brengen een eerbetoon aan openbaar aanklager Nisman en eisen gerechtigheid in de 'doofpotzaak'. EPA

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wordt niet aangeklaagd voor het belemmeren van de rechtsgang in een onderzoek naar een terreuraanslag in 1994. Een openbaar aanklager had een aanklacht ingediend, maar de rechter zegt dat de onderbouwing ervan niet voldoende is om er een zaak van te maken.

De kwestie kwam aan het rollen door de onopgehelderde dood van de speciale onderzoeker Alberto Nisman. Die werd in januari dood gevonden, een dag voordat hij met bewijzen zou komen voor betrokkenheid van Fernández bij een doofpotaffaire. 

Nisman lag in zijn badkamer met een kogel in zijn hoofd en een pistool naast zich. Onduidelijk is of hij zelfmoord heeft gepleegd of is vermoord.

Joods centrum

Fernández zou de daders van een bomaanslag op een Joods centrum in 1994 in Buenos Aires niet willen vervolgen. Bij die aanslag vielen 85 doden.

Iraniërs zouden achter de aanslag zitten, maar Fernández zou hen niet willen vervolgen omdat ze een handelsovereenkomst met Iran wilde sluiten. De president noemt die aantijging absurd.

De kwestie leidde tot massa-betogingen van Argentijnen die eer betoonden aan Alberto Nisman en die opheldering en gerechtigheid eisten.

STER reclame