Bart van U. wordt verdacht van de moord op Els Borst ANP / Politie

De verdachte van de moord op Els Borst had bij zijn aanhouding in Brussel in oktober 2013 twee messen en een kogelhuls bij zich. Ook droeg hij een kogelwerend vest, meldt het parket in Brussel. 

Volgens zijn advocaat hoort een kogelwerend vest bij "de standaarduitrusting" van verdachte Bart van U.. "Als hij op pad gaat heeft hij in beginsel een kogelwerend vest aan." 

Van U. droeg het kogelwerende vest ook bij zijn allereerste contact met justitie. In 2012 werd hij tot drie jaar cel veroordeeld voor verboden wapenbezit. Hoewel er zorgen waren over zijn geestelijke gezondheid werd hij niet behandeld. 

Complottheorieën

Gisteren werd bekend dat Bart van U. in oktober 2013 werd aangehouden bij de Israëlische ambassade in Brussel. Hij wilde daar een brief met complottheorieën afleveren. Dat hij gewapend was was al duidelijk, maar het leek toen om alleen een mes te gaan.

Van U. stelde zich bij zijn aanhouding "medewerkend op tov de politie", schrijft het parket. "Hij verklaarde enkel een brief te willen posten. Aangezien hij een kogelvrije vest droeg en na de fouille in bezit bleek te zijn van twee messen en een kogelhuls, werd hij van zijn vrijheid beroofd."

Verward

Van U. werd voorgeleid op verdenking van verboden wapenbezit. Omdat hij zich in zijn verklaringen "enigszins verward uitdrukte" werd hij gedwongen opgenomen in een kliniek in Grimbergen. Op 28 november, ruim twee maanden voor de moord op de oud-minister, vluchtte hij daar weg. Een week later zou hij worden vrijgelaten. 

Het parket heeft daarna "alle gebruikelijke onderzoeksmaatregelen genomen om de persoon terug op te sporen en te lokaliseren", staat in een verklaring, "maar zonder resultaat". 

Het parket doet nog wel onderzoek naar de verdenking van verboden wapenbezit. Dat onderzoek "zit in een eindfase". 

Bilthoven

Oud-minister Borst werd in februari vorig jaar dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Bijna een jaar later kwam de 38-jarige Van U. in beeld als verdachte. 

Van U. was half januari opgepakt in verband met de moord op zijn zus. Nadat DNA bij hem was afgenomen, werd hij in verband gebracht met de dood van Borst. 

STER reclame