NOS Wielrennen

De Omloop is bonken over kasseien

Omloop is voor renners met body

Uiteraard, het nieuwe wielerseizoen is al even bezig. Maar voor veel Vlamingen en wielervolgers begint het pas écht bij het Vlaamse openingsweekeinde. Want dat is nou eenmaal traditie. Zaterdag: de Omloop Het Nieuwsblad.

In den beginne heette het nog 'Omloop van Vlaanderen'. Maar die naam leek te veel op de naam van die andere eendaagse wielerwedstrijd in de regio. En dus gaf de krant Het Volk, die later opging in Het Nieuwsblad, maar zijn naam aan de koers.

Tweede Wereldoorlog

De eerste Omloop werd verreden in 1945. Snel na de Tweede Wereldoorlog ging de overwinning toen naar de Belgische renner Jean Bogaerts.

In 1960 ging de koers door een geschil tussen de organisatie en de internationale wielerunie niet door. Tweemaal (1986 en 2004) waren de weersomstandigheden te slecht om te fietsen. Vorig jaar won Ian Stannard. De Engelsman verraste zijn medevluchter Greg van Avermaet op de meet.

Zaterdag wordt alweer de 68ste editie verreden. Met beklimmingen als de Berendries, de Taaienberg en niet te vergeten de Muur van Geraardsbergen worden de liefhebbers gelijk op hun wenken bediend.

Peter van Petegem in 1999 op de Muur van Geraardsbergen

Van Petegem en Langeveld

Degene die daar verantwoordelijk voor is heet Peter van Petegem, drievoudig winnaar van de Omloop en nu koersdirecteur. "Het zijn hier altijd dezelfde namen die naar voren komen. Renners die een stevige body hebben. Dat hoort erbij. Voor het bonken over kasseien moet je aanleg hebben. Het zijn toch toppers die hier winnen."

De Vlaming won de koers in 1997, 1998 en 2002. "Voor mij is het tof. Die koers ligt mij echt na aan het hart. Ik ben blij dat ik in mijn streek een beetje het parcours mag bouwen", aldus Van Petegem.

De laatste Nederlander die de wedstrijd won was Sebastian Langeveld, in 2011. Hij doet zaterdag niet mee.

Zaterdag live op NOS.nl

De Omloop Het Nieuwsblad is zaterdag vanaf 14.15 uur te volgen op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl