Jeroen Dijsselbloem EPA
NOS Nieuws Politiek

Afspraken met Griekenland krijgen steun Kamer

In de Tweede Kamer is veel steun voor de verlenging van het Europese leenprogramma aan Griekenland. Vanavond spraken VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks zich, tijdens een debat met premier Rutte en minister Dijsselbloem, positief uit. 

Opvallend was dat ook de SP steun uitsprak. De verlenging was volgens Kamerlid Van Bommel nodig om een complete bankrun in Griekenland te voorkomen.

Dijsselbloem legde in het debat uit dat het programma voor Griekenland weliswaar wordt verlengd, maar dat dat nog niet betekent dat de Grieken op korte termijn weer geld krijgen van de andere eurolanden. Het geld uit eerder toegezegde leningen komt pas vrij als de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd. 

Uitstel Frankrijk

Ook het uitstel dat Frankrijk krijgt om aan de Europese begrotingsnorm te voldoen, krijgt de steun van een meerderheid van de Kamer.

Het uitstel voor Frankrijk, op voorwaarde dat het land 4 miljard euro extra bezuinigt en meer hervormt, kan ook op steun van het kabinet rekenen. Premier Rutte zei dat Frankrijk daarmee net zo wordt behandeld als Nederland in 2013.

Rutte zei dat hij tevreden is over de strenge opstelling van de Europese Commissie, maar veel minder over Frankrijk. Als Frankrijk niet doet wat de Commissie nu eist, kan Brussel Parijs financiële boetes opleggen.

STER reclame