ANP
NOS Nieuws

Waar zouden AS Roma-fans wraak kunnen nemen?

Zo'n 2400 AS Roma-supporters komen morgen naar Rotterdam omdat er gevoetbald wordt. Voorafgaand aan de heenwedstrijd in Rome richtten Feyenoord-supporters vernielingen aan. Onder meer de beroemde Barcaccia-fontein van Bernini was daar slachtoffer van. Stel dat de Romeinen morgen wraak willen nemen, waar moeten ze dan zijn?

"Onze feestfontein is die op het Hofplein", zegt stadshistoricus en directeur van Museum Rotterdam Paul van der Laar met een kwinkslag in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Het is echt zo’n wederopbouw-fontein, dus daar kunnen heel veel supporters in. En er kan eigenlijk niet heel veel mee gebeuren, vanwege die robuuste bouwstijl. Dus we hoeven niet echt bang te zijn."

ANP
Feyenoord-fans in 2008 in de Hofplein-fontein na het winnen van de KNVB-beker

Bovendien ligt de fontein niet op de route van de fans. "Het zal sowieso een hele toer worden om die fontein te bereiken met het drukke verkeer, dus daar valt als Roma-fan weinig eer aan te behalen", aldus Van der Laar.

Hooligan-route

Veel Italiaanse fans komen morgen met de trein naar Rotterdam en worden vervolgens in de Oude Haven opgevangen. "Toevallig had ik met een paar cultuurhistorici een discussie", zegt Van der Laar. "Over een soort hooligan-route door Rotterdam."

Wikimedia
Het beeld van Erasmus van Hendrick de Keijser

De stadshistoricus heeft een favoriet monument, waar hij een beetje bezorgd over is. "Ik zou graag een politiebusje sturen om het standbeeld van Erasmus te beschermen. Dat komt uit de 17e eeuw en is gemaakt door Hendrick de Keijser, de Rotterdamse Bernini. Dus als je de Rotterdammers in hun ziel wil raken, moet je je daarop richten."

Moderne kunst

"Je hebt ook nog het beeld De Verwoeste Stad van Zadkine, maar daar lopen ze waarschijnlijk aan voorbij", hoopt Van der Laar. "Dat is maar moderne kunst, denken ze dan. Bovendien staat het heel hoog op zijn sokkel."

ANP
Een herdenking bij het beeld van Ossip Zadkine op Plein 1940

De Rotterdammer heeft nog wel een tip voor de Roma-fans. "Om ons te kwetsen, kunnen ze ruiten ingooien bij de pas geopende Markthal. Dat is ook onderweg naar de Oude Haven."

Maar eigenlijk denkt Van der Laar dat het zo'n vaart niet zal lopen. "De Romeinen kennende gaat er helemaal niets gebeuren. Die hebben namelijk respect voor het erfgoed van een ander."

ANP
Vorige jaar werd de Markthal geopend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl