Johan Olsson
NOS Sport

Langlaufer Olsson grijpt goud op WK

Langlaufer Johan Olsson heeft bij de WK noordse nummers in Falun goud op de 15 kilometer vrije stijl veroverd. De Zweed was voor eigen publiek de Fransman Maurice Manificat en de Noor Anders Gløersen te snel af.

Voor Olsson is het zijn tweede WK-goud. In 2013 was hij al de beste op de 50 kilometer klassiek. Bij dat toernooi moest hij op de 15 kilometer nog genoegen nemen met zilver achter Petter Northug. Op de Olympische Spelen van 2010 en 2014 won hij goud met de Zweedse estafetteploeg.

De Noorse langlaufers herstelden zich enigszins van het debacle van dinsdag toen er geen enkele Noorse vrouw op de 10 km vrije stijl in de top-20 eindigde omdat de verkeerde wax was gebruikt. Behalve Gløersen eindigden ook Finn Haagen Krogh (vijfde), Chris Andre Jespersen (achtste) en Sjur Røthe (negende) in de toptien.

Northug

Northug speelde geen rol van betekenis. De Noor, die deze WK al twee keer goud in de wacht sleepte, was halverwege al kansloos voor een podiumplaats en deed het vervolgens rustig aan. Hij eindigde uiteindelijk als 62ste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl