NOS Sport

'Smørebom' in Noorwegen, een nieuw wax-schandaal

'Smørebom' in Noorwegen, een nieuw wax-schandaal

Noorwegen is in rep en roer. Bij de WK noordse nummers in het Zweedse Falun eindigden de Noorse langlaufsters - vooraf topfavoriet - op de 10 kilometer vrije stijl buiten de top-20. De oorzaak? Slecht geprepareerde ski's. En dat is niet voor het eerst.

Vorig jaar ging het op de Olympische Spelen in Sotsji ook al flink mis voor Noorwegen, waar langlaufen volkssport nummer één is. Zowel bij de mannen als de vrouwen werd op het koningsnummer, de estafette, geen enkele medaille behaald.

Langzame ski's

De vrouwen klaagden in Sotsji na afloop van hun wedstrijd over langzame ski's, waar veel sneeuw aan bleef plakken. Een dag later werden de ski's door maar liefst 22 mensen getest voor de mannenwedstrijd, maar nog lukte het niet om met het juiste materiaal aan de start te verschijnen.

Gisteren begon het vlak voor de wedstrijd hard te sneeuwen. De Noren hadden daar onvoldoende rekening mee gehouden en kwamen er totaal niet aan te pas. Titelverdedigster Therese Johaug werd 27ste en langlauflegende Marit Bjørgen 31ste. Heidi Weng was op de 22ste plaats de beste Noorse.

'Smørebom'

'Smøresjef' Knut Nystad is sinds 2006 verantwoordelijk voor de ski's van de Noorse ploeg. Hij trad in dienst nadat het op de Spelen van 2006 in Turijn ook al eens fout was gegaan. De afgelopen tien jaar investeerden de Noren maar liefst tien miljoen euro in het prepareren van de ski's, maar dat kon niet voorkomen dat Noorwegen voor de tweede keer in ruim een jaar in de ban van een 'smørebom' is.

"We wisten dat het ging sneeuwen, maar we zijn er niet in geslaagd met de juiste oplossing te komen. Het werd een gok", verklaarde Nystad. "De combinatie van de structuur van de ski's en de wax was niet in orde. We zullen nog beter moeten testen".

Nieuwe kans

Veel tijd heeft Nystad niet, want woensdag weet hij opnieuw vijf miljoen paar Noorse ogen op zich gericht. Dan staat namelijk de 15 kilometer voor mannen op het programma. En er wordt opnieuw sneeuw voorspeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl