De door John Boehner ondertekende wet over Keystone
NOS Nieuws

Obama blokkeert aanleg oliepijpleiding

President Obama heeft zijn veto uitgesproken tegen een wet die de aanleg van een lange oliepijpleiding tussen de VS en Canada mogelijk maakt. Het is de derde keer dat de president van zijn vetorecht gebruikmaakt.

Via de 1900 kilometer lange Keystone-pijplijn moet ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. De aanleg van de pijpleiding is omstreden. Milieugroeperingen verzetten zich ertegen en het Amerikaanse Congres probeert er al ruim vijf jaar een besluit over te nemen.

In november haalde de wet het net niet in het Congres. Het nieuwe Congres met een Republikeinse meerderheid heeft de wet nu wel aangenomen. Obama had al aangekondigd dat hij in dat geval een veto zou uitspreken.

John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde Obama's veto een "nationale schande".

Het veto betekent niet automatisch dat de plannen in de prullenbak verdwijnen. Als het Congres in beide kamers een tweederde meerderheid weet te krijgen kan het veto ongedaan worden gemaakt. De Republikeinen komen vooralsnog 11 stemmen tekort in de Senaat en 4 in het Huis van Afgevaardigden, maar zeggen het nog niet op te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl