Charlotte Kalla viert feest na haar wereldtitel op de 10 km vrije stijl

Langlaufster Kalla verovert WK-goud

Langlaufster Charlotte Kalla heeft op de WK noordse nummers voor eigen publiek in Falun met overmacht de wereldtitel op de 10 km vrije stijl in de wacht gesleept. De Zweedse, die zaterdag brons veroverd had op de skiatlon, finishte in 25.08,8.

De 27-jarige Kalla (olympisch kampioene op deze discipline in 2010) werd op het podium verrassend geflankeerd door twee Amerikaansen. Op 41 seconden pakte Jessica Diggins het zilver en Caitlin Gregg keert huiswaarts met brons (+ 46,9).

De 23-jarige Diggins was individueel in een WB-wedstrijd nog nooit in de topdrie geëindigd. De elf jaar oudere Gregg was in het WB-circuit zelfs nog nooit in de buurt van de toptien gekomen.

Noorsen stellen ernstig teleur

De Noorsen hadden de weerberichten kennelijk slecht gelezen. Het sneeuwde flink tijdens de race en geen enkele Noorse streed voorin mee. Hun beste langlaufster was Heidi Weng, die 22ste werd op bijna twee minuten.

Titelverdedigster Therese Johaug (goud op de skiatlon) eindigde als 27ste en langlaufkoningin Marit Bjørgen (goud op de sprint) stelde met haar 31ste plaats ook ernstig teleur.