Minister Opstelten bij de presentatie van de nationale politie ANP

Minister Opstelten staat nog steeds achter zijn besluit om een externe ICT-consultant bij de Nationale Politie een salaris te geven van 1,3 miljoen euro voor twee jaar. Dat is ongeveer drie keer de balkenendenorm. Dat zei hij in de Tweede Kamer op vragen van de SP.

De man werkte van 2012 tot 2014 voor de Nationale Politie en had als taak het oplossen van de omvangrijke computerproblemen bij het korps. Hij werd ingehuurd omdat er intern geen geschikte kandidaten waren.

Continuïteit ter discussie

Opstelten bevestigde nog eens dat hij met de uitzonderlijke aanstelling heeft ingestemd. Volgens hem was er sprake van een noodsituatie.

"De continuïteit van de ICT bij de Nationale Politie stond ter discussie. Er moest ingegrepen worden. Zo'n risico kon en mocht ik niet nemen."

Kwakzalver voor veel te veel geld

Volgens Kamerlid Gesthuizen van de SP is de gang van zaken volstrekt onacceptabel. "De minister doet net alsof het een miraculeuze wonderdoener was. Maar het was een kwakzalver voor veel te veel geld." 

Ze wees erop dat de Nationale Politie nog steeds met ICT-problemen kampt. Daarom wil ze dat Opstelten het geld terughaalt, maar die weigert dat. 

De minister meldde de inhuur van de consultant destijds aan de Kamer, maar schreef niets over het bijbehorende salaris. Dat werd pas bekend nadat NRC-Handelsblad die gegevens vorige week boven tafel kreeg. 

STER reclame