Buitenlandse diensten moeten zich volgens minister Plasterk aan de regels houden. ANP XTRA

Minister Plasterk vindt het onacceptabel als buitenlandse inlichtingendiensten Nederlandse regels overtreden. Dat zei hij in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van D66. 

Kamerlid Schouw en ook woordvoerders van andere partijen maken zich zorgen over het bericht van vorige week dat de Amerikaanse en Britse geheime dienst het Nederlandse bedrijf Gemalto hebben gehackt. Daardoor zouden de diensten makkelijk telefoonverkeer kunnen onderscheppen. "Wie de sleutel van de deur heeft, kan zonder sporen inbreken", zei Schouw.

Plasterk wilde niet in het openbaar ingaan op dit concrete geval. Hij zei niet te kunnen bevestigen of ontkennen dat het bericht van de website The Intercept klopt. Maar hij voegde eraan toe dat hij de onrust en zorg begrijpt en hij snapt ook dat zijn antwoord onbevredigend is.

De minister benadrukte wel in het algemeen dat volgens de Nederlandse wet een dergelijke inbraak niet is toegestaan. De AIVD zou dat niet doen en zou ook niet meewerken aan zulke activiteiten van buitenlandse diensten, zei Plasterk. 

Hij zei verder dat er altijd maatregelen worden genomen als buitenlandse diensten dingen doen die niet mogen. Die maatregelen variëren van het aanspreken van de diensten tot het uitzetten van diplomaten. De minister verwees verder naar een persconferentie, die Gemalto morgen zal geven over de schade. 

Plasterk: hack buitenlandse diensten onacceptabel

STER reclame