ANP

V&D zal voorlopig geen loonoffer vragen van het personeel. Iedereen krijgt zijn volledige salaris, ook de mensen die geen lid zijn van een vakbond, zegt de warenhuisketen.

De rechter besloot gisteren dat het salaris van werknemers die lid zijn van een bond niet zomaar mag worden verlaagd. V&D zei dat het loonoffer nodig was om de warenhuizen van de ondergang te redden.

Volgens topman Don Roach heeft het wegvallen van het loonoffer vooralsnog geen invloed op de financiering van de warenhuisketen.

"Na weloverwogen beraad hebben we besloten de salarisvermindering voor alle medewerkers op dit moment niet door te voeren, ongeacht of medewerkers wel of niet vakbondslid zijn." De topman zegt nu te kijken naar alternatieven om het kostenniveau structureel te verlagen.

Onlangs kwam V&D met aandeelhouder Sun Capital, de banken en de verhuurders van de panden een financieringsplan overeen. Het voorgestelde loonoffer van bijna 6 procent moest 9 tot 10 miljoen euro opbrengen.

Noodzakelijk

De topman benadrukt dat het absoluut noodzakelijk is om de loonkosten structureel te verlagen naar wat gebruikelijk is in de retailmarkt. "Dat is nodig om te concurreren met de nieuwe spelers in de markt en daarmee voor de continuïteit van het bedrijf en voor de werkgelegenheid van de medewerkers." 

V&D gaat wel in beroep tegen de uitspraak. De uitkomst daarvan zal nog een paar weken op zich laten wachten. Ondertussen worden alternatieven bekeken om de kosten te verlagen. Daarbij staat het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid voorop. "We vinden het belangrijk om in gesprek te blijven met onze medewerkers, de OR en de vakbonden", aldus Roach.

STER reclame