NOS Nieuws

'Leden Satudarah zullen overstappen naar Bandidos'

In Nederland is Satudarah niet verboden

"De leden van motorclub Satudarah in Duitsland zullen zich nu waarschijnlijk aansluiten bij bevriende clubs", verwacht NOS-justitieredacteur Robert Bas. Vanochtend werd bekend dat de club in Duitsland per direct verboden is. Satudarah is van oorsprong een Nederlandse vereniging met veel Molukse leden. De motorclub is ook in tal van andere landen actief.

"De meeste leden zullen vermoedelijk overstappen naar de Duitse tak van de Bandidos. Daar zijn ze al jaren goed mee bevriend, mede doordat ze in de Hells Angels een gemeenschappelijke vijand zien. Het zou ook kunnen dat de Duitse leden van Satudarah verdergaan onder een andere naam, maar dat gaat heel moeilijk worden. In Duitsland is een verbod ook echt een verbod. Hoewel de leden de beslissing ongetwijfeld zullen aanvechten, zal de naam Satudarah in Duitsland verdwijnen", zegt Robert Bas.

Volgens Duitse media komt het echter vaak voor dat verboden clubs er toch weer in slagen om zelf een nieuwe vereniging op te richten.

Gewapende strijd

De Duitse afdeling van Satudarah is vooral actief in het Ruhrgebied. Daar kwam het de afgelopen jaren regelmatig tot gewapende confrontaties tussen leden van Satudarah en de Hells Angels. De laatste was lange tijd de machtigste club in het gebied, maar sinds de komst van Satudarah is dat veranderd.

De Hells Angels is in een aantal Duitse deelstaten inmiddels al verboden. "Het is in Duitsland een stuk eenvoudiger om zo'n vereniging te verbieden dan in Nederland", zegt Bas.

"In Duitsland kan een verenigingsverbod worden opgelegd door de minister van Binnenlandse Zaken, maar in Nederland is dat een veel ingewikkeldere zaak. Daar moet het Openbaar Ministerie eerst een procedure aanspannen bij de civiele rechter."

Gevolgen voor Nederland

De Nederlandse en Duitse afdelingen van Satudarah werken intensief samen. Vorig jaar werden enkele clubleden opgepakt na een gecoördineerde actie tussen de Nederlandse en Duitse politie.

Het verbod op Satudarah in Duitsland kan daarom wel gevolgen hebben voor de Nederlandse afdeling, denkt Bas. "Meteen na het ingaan van het verbod heeft de Duitse politie invallen gedaan bij allerlei clubhuizen. Mogelijk komen daarbij nieuwe feiten naar boven, die zouden kunnen leiden tot ingrijpen in Nederland. Maar voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen voor snelle, concrete actie tegen Satudarah in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl