AFP
NOS Nieuws

Charlie Hebdo: daar zijn we weer!

'Daar zijn we weer!' Dat is de kop op de voorpagina van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Morgen verschijnt editie 1179.

Traditiegetrouw is de voorpagina van tevoren bekendgemaakt. Een week na de aanslag op de redactie van het blad, op 7 januari, verscheen er een nummer waar heel veel vraag naar was, in Frankrijk en daarbuiten. Daarna besloot de redactie even rust te nemen.

Honden

Bij de tekst 'Daar zijn we weer!' is een cartoon te zien met daarop een hondje met een opgerolde Charlie Hebdo in zijn bek. Het beest wordt achtervolgd door een meute honden met de gezichten van onder meer Marine Le Pen, de paus, oud-president Sarkozy en journalisten.

De grootste hond in de meute stelt een jihadist voor, met een kalasjnikov. De makers willen ermee zeggen dat alles en iedereen achter ze aanzit. Het verbeeldt zowel het succes van het tijdschrift als de dreiging die er nog steeds is tegen cartoonisten.

Oplage

De editie van morgen verschijnt in een oplage van 2,5 miljoen exemplaren. Voor de aanslag op de redactie was de oplage ongeveer 70.000. Van het eerste nummer na de aanslag werden er acht miljoen exemplaren gedrukt. Er was enorme vraag naar. Niet alleen de losse verkoop is gestegen. Over de hele wereld willen lezers een abonnement. Het aantal abonnees staat nu op 200.000. Voor de aanslag was dat 10.000.

De tekening op de voorpagina van morgen is getekend door Luz, die ook de voorpagina van het eerste nummer na de aanslag voor zijn rekening nam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl