Hema en Xenos nemen oude lampen niet in

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom is oude lampen inleveren belangrijk?

Hema, Xenos, Action en C1000 nemen nog te vaak oude lampen niet aan voor recycling, terwijl ze daar wettelijk wel toe verplicht zijn. Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij eenzesde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp geweigerd of gewoon weggegooid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec. Mysteryshoppers testten 600 winkels van 29 ketens of zij - bij aankoop van een nieuwe lamp - de oude spaarlamp konden inleveren. "Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Anderen presteren juist ondermaats."

Beste uit de test komen de winkelketens die inzamelbakken voor de toonbank hebben staan voor lampen, batterijen en klein elektronisch afval, zoals Jumbo, Blokker, Kruidvat, Ikea en Gamma.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Winkelketens moeten in actie komen'

Warenhuizen komen ronduit slecht naar voren in de test. In zeker de helft van de bezoeken aan een warenhuis wordt de oude lamp niet aangenomen voor recycling. Met als absoluut dieptepunt Xenos die in 90 procent van de bezoeken de lamp weigert. Andere ketens die slecht scoren, zijn Action, C1000 en Hema.

Winkelpersoneel

De Consumentenbond testte ook de kennis van het winkelpersoneel. Net als vorig jaar had een kwart van de medewerkers geen idee welke organisatie de oude lampen ophaalt.

Jeroen Bartels van LightRec hoopt dat de resultaten verbeteren. LightRec is namens producenten en importeurs verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting.

Bartels: “Naast de winkelketens die uitstekend presteren, blijft er een groep winkels die hun wettelijke verplichting niet nakomt. Naar aanleiding van eerdere onderzoeken hebben we contact opgenomen met deze winkelketens of we ze ondersteuning konden bieden bij de inzameling. Hier is onvoldoende respons op gekomen. Daarom hebben we besloten de resultaten van het onderzoek dit jaar wel volledig naar buiten te brengen. Met naam en toenaam."   

STER Reclame