EPA
NOS Nieuws

Mega-schadevergoeding in VS voor aanslagen in Israël

Een Amerikaanse rechter heeft de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de Palestijnse Autoriteit aansprakelijk gesteld voor aanslagen in Israël, die ruim tien jaar geleden zijn gepleegd.

De jury heeft de nabestaanden en slachtoffers meer dan 218 miljoen dollar schadevergoeding toegekend. Dit bedrag wordt automatisch met drie vermenigvuldigd naar 655 miljoen dollar, doordat de zaak is aangebracht onder de terreurwet, bericht The New York Times.

Intifada

Het gaat om zes aanslagen in en om Jeruzalem, die 33 mensen het leven kostten en honderden verwondden. De aanslagen zijn gepleegd tijdens de tweede Palestijnse opstand tegen Israël, tussen 2002 en 2004.

Bij de aanslagen zijn Amerikanen omgekomen en gewond geraakt. Acht Amerikanen die verwondingen hadden opgelopen, hadden de zaak aangespannen, samen met tientallen anderen die geestelijke schade hebben opgelopen.

Martelaarsuitkering

Uit interne documenten zou blijken dat de Palestijnse autoriteiten de aanslagen hadden goedgekeurd. Het bewijs bestaat onder meer uit martelaarsuitkeringen voor families van de zelfmoordenaars.

Maar volgens de Palestijnse partijen waren zij niet op de hoogte van de aanslagen, en handelden de zelfmoordenaars en schutters alleen. De Palestijnse organisaties hebben aangekondigd dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak.

De financiële gevolgen voor de Palestijnse groepen zijn niet meteen duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl