1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Bachmann terug als leider van Pegida

Lutz Bachmann, de oprichter en oud-voorzitter van Pegida, is terug in de leiding van de Duitse beweging. Eind januari stapte hij nog op nadat er ophef was ontstaan over een foto waarop hij als Hitler poseerde.

Op de Facebook-pagina van Pegida is te lezen dat Bachmann in het geheim is benoemd tot een van de leiders van de organisatie. Volgens de Duitse krant Bild is Bachmann zelfs voorzitter.

Betogingen

Pegida protesteert in Duitsland tegen wat zij "de islamisering van Europa" noemt. Elke maandag sinds oktober houden aanhangers van de beweging een 'wandeling' in de Oost-Duitse stad Dresden. In de loop der tijd werd die overgenomen in andere Duitse steden. De bijeenkomsten trokken meestal ook tegendemonstraties.

Het aantal aanhangers groeide. Begin januari kwamen er zo'n 15.000 betogers uit het hele land naar de protesten in Dresden, maar na het aftreden van Bachmann gingen steeds minder mensen de straat op om te demonstreren.

Nieuwe beweging

Bachmann was niet de enige die vertrok. Ook het gezicht van Pegida, Kathrin Oertel, stapte met vijf andere kopstukken op. Dat deden ze omdat Bachmann na zijn aftreden actief bleef bij Pegida. Zij hebben inmiddels een nieuwe beweging opgericht.

De overblijvende bestuursleden lijken Bachmann te hebben vergeven. De man die met Hitlerkapsel en -snor op de foto ging, omschreef asielzoekers onder meer als "gespuis" en "viespeuken". Bachmann zei daarover dat iedereen die woorden weleens gebruikt aan de borreltafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl