EPA
NOS Nieuws

Nederlandse ambassadeur ontvangt boze Romeinen

Voor de Nederlandse ambassade in Rome worden morgen honderden demonstranten verwacht. De Nederlandse ambassadeur Michiel den Hond zal eveneens een kleine delegatie ontvangen van de groep Roma Pulita (Rome Schoon), die wil dat de vervuilers en vernielers de schade aan de Barcaccia-fontein vergoeden.

De ambassade zal uitgebreid spreken met Roma Pulita. "Tijdens de ontmoeting willen we vooral wijzen op de burgerinitiatieven die in Nederland zijn opgericht. Daar moet geld worden ingezameld voor de schade", vertelt een woordvoerder. "We zoeken verzoening en vertellen dat veel Nederlanders ook bereid zijn daarvoor wat te doen."

Overdreven

In aanloop naar de wedstrijd AS Roma - Feyenoord richtten rellende fans vernielingen aan in de binnenstad van Rome. Volgens burgemeester Marino is er onuitwisbare schade vastgesteld aan de Barcaccia-fontein. De totale schade die de 'fans' hebben aangericht, zou in de miljoenen lopen.

Volgens voormalig staatssecretaris van Cultuur Vittorio Sgarbi is dat overdreven. In de Italiaanse krant Corriere della Sera zegt hij dat de schade aan de fontein wel meevalt. Over de beschadigingen zegt Sgarbi: "Die zijn zo te herstellen. Het herstel kost hooguit 2000 euro. Dat betaal ik wel."

Sgarbi weet als kenner van de Italiaanse barok wel waar hij het over heeft.

NOS-correspondent Rop Zoutberg

De voormalig staatssecretaris staat als kunstkenner hoog aangeschreven. "Sgarbi komt uit het kamp van oud-premier Berlusconi en is zeker geen vriend van sociaal-democraat Marino. Hij zal ook wel een politieke agenda hebben en overdrijven, maar als kenner van de Italiaanse barok weet Sgarbi wel waar hij het over heeft", vertelt NOS-correspondent Rop Zoutberg.

Een schade-expert zei vrijdag tegen de NOS ook al dat op het oog er weinig schade was aan de fontein. Dat was op basis van eerste indrukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl