ANP
NOS Nieuws

OM start offensief tegen growshops

Het Openbaar Ministerie start vanaf 1 maart een offensief tegen het voorbereiden van hennepteelt. Op die dag treedt de nieuwe Opiumwet in werking, waardoor ook 'facilitators' van illegale hennepteelt strafbaar zijn. Verschillende overheidsdiensten gaan controles uitvoeren.

Het doelwit zijn mensen die hennepteelt mogelijk maken, door bijvoorbeeld lampen, kweekhokken en kweeklocaties te leveren of elektriciteit aan te sluiten. Daardoor zijn ook growshops strafbaar. De maximale straffen worden een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 81.000 euro.

Vergunning intrekken

De exploitatievergunningen voor de growshops komen op 1 maart te vervallen, meldt de VNG, de Vereniging van Nederlandse gemeenten.

Volgens een eigenaar van een growshop kan hij nu zijn zaak sluiten, of zijn handel aanpassen. Hij kiest voor de tweede optie: "Wij zullen dus alle hennepteelt-gerelateerde producten, zoals hennepzaden en lampen, de deur uit doen. Wij kunnen gelukkig nog blijven bestaan door onze handel in zaden, planten en benodigdheden voor moestuinen."

Gewone bedrijven

Ook gewone bedrijven, zoals tuin- en bouwcentra, kunnen een rol spelen bij hennepteelt. Zij moeten, als ze vermoeden hebben dat er sprake is van illegale drugsteelt, dat melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem.

'Vanaf 1 maart mogen ze niet als growshop handelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl