Marleen Barth (PvdA), Roger van Boxtel (D66) en Loek Hermans (VVD) tijdens een debat in 2011
NOS Nieuws

Wat doet de NOS met de Statenverkiezingen? #PS15

Woensdag 18 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De NOS besteedt de komende tijd op radio, tv en online veel aandacht aan de verkiezingen. Daarbij draait het om de provincie maar ook om Den Haag, want de Statenleden kiezen ook de Eerste Kamer. Nieuwsuur trapt vanavond af met het eerste verkiezingsdebat.

Extra lange Nieuwsuur

Het eerste tv-debat over de verkiezingen, komt rechtstreeks uit de Eerste Kamer. In de uitzending gaan acht lijsttrekkers voor de Eerste Kamer met elkaar in debat. Het gaat over de politieke rol van de Eerste Kamer, gezondheidszorg, veiligheid, economie, werk en energiemaatregelen. De uitzending begint om 22.00 uur en eindigt om 23.05 uur, op NPO 2.

Radiodebat

Op zondag 1 maart gaan de acht lijsttrekkers voor de Eerste Kamer van de grootste partijen in de huidige senaat in debat op de radio, in het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat. Dat is te volgen op NPO Radio 1, tussen 13.00 en 14.00 uur.

Debat over de Provincies

Op 2 maart draait het allemaal om de twaalf provincies. Welke onderwerpen spelen er? En wat staat er tijdens de verkiezingen van 18 maart op het spel? Daarover gaan provinciale lijsttrekkers met elkaar in gesprek. Vanuit de Rijtuigenloods in Amersfoort discussiëren zij in vier debatten over economie, veiligheid, energie en de rol van de provincies.

Maar het gaat ook over de krimpgebieden - waar steeds meer jongeren vertrekken en ouderen blijven - en de gevolgen hiervan voor de lokale economie. En er wordt gesproken over de komst van windmolens en over gasboringen. En wat is tegenwoordig eigenlijk de rol van de provincies ten opzichte van het Rijk? Het debat is te zien op NPO 2, van 20.25 tot 21.25 uur.

Maandag 2 maart: provinciebestuurders in debat

Partijleidersdebat

Op de avond voor de verkiezingen, op 17 maart dus, gaan de partijleiders van de landelijke partijen met elkaar in debat. Alle partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de Eerste Kamer zijn uitgenodigd. De uitzending begint met een discussie tussen de kleinere partijen. Gevolgd door zes een-op-een debatten met telkens twee partijleiders van de grotere partijen: VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66. Via loting is bepaald wie met wie debatteert.

De thema's zijn economie, veiligheid, energie en de rol van de provincies. Het partijleidersdebat wordt uitgezonden op NPO 1, van 20.30 uur tot 21.40 uur.

De loting werd verricht in de Haagse studio van de NOS

Tijdens alle debatten zal er online volop meegediscussieerd worden, volg op Twitter de reacties via #PS15. Ook op NOS.nl is er veel aandacht voor de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl