Patricia Arquette met haar Oscar in de persruimte
NOS Nieuws

'Het is ellebogenwerk aan de rode loper'

"Je staat als verslaggever echt pal aan de rode loper", zegt correspondent Arjen van der Horst. Hij beleefde vannacht zijn eerste Oscar-uitreiking als correspondent in de VS. Hiervoor werkte hij jarenlang in Groot-Brittannië.

"Het was dringen en een beetje ellebogenwerk, want het staat volgepakt met media van over de hele wereld. Maar zo vlak bij de rode loper kun je de wereldsterren en de filmmakers letterlijk aanraken", vertelt hij over de jaarlijkse uitreiking van de filmprijzen in Los Angeles. "Het is heel interessant om die hele machine van zo dichtbij mee te maken."

Veel wachten

Samen met tv-collega Wouter Zwart merkte Van der Horst dat een dag bij de Oscars vooral bestaat uit wachten. "Wij moesten ons 's ochtends vroeg melden. Vervolgens sta je een hele middag te wachten totdat alle filmsterren langskomen. En als die eenmaal allemaal binnen zijn, worden de stellages bij de rode loper meteen alweer afgebroken."

Correspondenten Arjen van der Horst (R) en Wouter Zwart bij de rode loper

De uitreiking zelf kende volgens Van der Horst weinig verrassingen. "Er was eigenlijk geen enkele winnaar die afweek van de voorspellingen. Ook de grote winnaar Birdman, die in vier categorieën won, kwam niet als een verrassing."

De toespraken van de winnaars waren wel meer politiek getint dan voorgaande edities. "Zo was het praatje van Laura Poitras, die een Oscar won voor haar documentaire Citizenfour, een aanklacht tegen de afluisterpraktijken van de Verenigde Staten. En zanger John Legend, winnaar in de categorie Originele nummer, haalde aan dat zwarte mannen in de VS nog steeds massaal worden opgesloten. Hij verwees daarbij ook naar de gebeurtenissen in Ferguson van afgelopen jaar."

Ik had niet zo'n ruime kledingkeuze als de sterren op de rode loper.

Correspondent Arjen van der Horst

Maar al met al blijven de Oscars toch vooral een zaak van zien en gezien worden. Wat haalde Van der Horst uit zijn kledingkast voor zijn eerste Oscar-avond?

"Nou, ik had niet zo'n ruime keuze als de dames op de rode loper. Vooraf kreeg ik een formele e-mail van de organisatie waarin stond dat ik twee keuzes had: of een smoking met een vlinderdas, of een zwart pak met een zwarte das. Dat waren de smaken. Ik heb gekozen voor een keurige smoking met vlinderdas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl