Joost van Aken juicht na zijn treffer

Heerenveen is Groningen de baas

In een levendige noordelijke tweestrijd heeft sc Heerenveen op eigen veld met 3-1 gewonnen van FC Groningen.

Beide ploegen begonnen met een speler die nooit eerder in de basis had gestaan. Bij Heerenveen was dat de pas 18-jarige aanvaller Pelle van Amersfoort en bij de Groningers één jaar oudere verdediger Desevio Payne.

De gasten hadden in de eerste helft een licht overwicht, maar de Friezen gingen met een 1-0 voorsprong rusten. Verantwoordelijk daarvoor was Simon Thern, die een combinatie met Van Amersfoort afrondde met een pegel in de kruising.

In het vervolg van de eerste helft was Mimoun Mahi dicht bij de gelijkmaker, maar na een fraaie solo raakte hij de buitenkant van de paal. Zijn ploeggenoot Michael de Leeuw juichte even later ook, maar zijn treffer werd wegens hands afgekeurd.

Simon Thern is de gevierde man bij de openingstreffer
    Mimoun Mahi was bijkans ongrijpbaar in de eerste helft, scoren deed hij echter niet

Kort na rust stond Payne aan de basis van de 1-1. Met een lange ingooi stuurde hij Tjaronn Chery weg op links en uit diens voorzet trof De Leeuw van dichtbij doel.

Het spel bleef daarna op en neer golven en na een uur kwam Heerenveen weer op voorsprong. Uit een hoekschop van Thern kopte Joost van Aken raak.

In de slotfase verloor Heerenveen Marten de Roon, die na een harde overtreding op Chery zijn tweede gele kaart kreeg. Groningen drong daarna fel aan en kreeg nog kansen. Het Friese tiental hield echter stand en in de extra tijd besliste invaller Henk Veerman de wedstrijd.