NOS Nieuws

Doden bij ontploffing vredesmars Charkov

  • AFP
    In heel Oekraïne zijn herdenkingen van het geweld van een jaar geleden in Kiev
  • NOS

In de Oekraïense stad Charkov zijn ten minste twee mensen gedood tijdens een vredesmars toen iemand vanuit een auto een explosief naar de betogers gooide. Eén van de slachtoffers is een politieagent.

Zeker vijftien mensen raakten gewond door de ontploffing. Volgens een Oekraïense functionaris zijn er mensen opgepakt, maar hoeveel is niet bekend. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een terroristische daad.

Eenheid

Het explosief ontplofte toen de betogers zich verzamelden voor het begin van de mars, nabij het Sportpaleis. De demonstranten pleiten voor nationale eenheid in het verscheurde Oost-Europese land.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Amateurbeeld ontploffing

Charkov is de grootste stad in het grotendeels Russisch sprekende oosten. De stad is stevig in handen van de Oekraïense regering en de meeste inwoners zijn trouw aan Kiev. Charkov ligt op ongeveer 220 kilometer van de conflictzone.

Maidan

In Oekraïne staan mensen vandaag op verschillende plaatsen stil bij de ongeveer honderd demonstranten die een jaar geleden het leven verloren tijdens protesten op het centrale plein in Kiev. In Kiev is vanmiddag een grotere herdenking begonnen: de 'Mars van Waardigheid'.

De protesten op het Maidan-plein waren vorig jaar de opmaat tot het conflict in het oosten van Oekraïne tussen de Oekraïense regering en pro-Russische separatisten. Daarbij zijn ruim 5.500 mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl