De Noor Rune Velta wint de wereldtitel op de gewone schans
NOS Sport

Rune Velta verovert wereldtitel op de kleine schans

De Noor Rune Velta heeft bij de WK Noordse nummers verrassend de wereldtitel op de kleine schans veroverd. In het Zweedse Falun hield hij alle favorieten achter zich. De Duitser Severin Freund en de Oostenrijker Stefan Kraft moesten genoegen nemen met respectievelijk zilver en brons. Titelverdediger Anders Bardal eindigde als zesde.

Velta maakte al indruk tijdens de kwalificatie. In de strijd om de titel noteerde de Noor twee sprongen van 95,5 meter. Freund verspeelde waarschijnlijk de titel bij de eerste sprong. Zijn landing was zeker niet vlekkeloos. Uiteindelijk was het verschil tussen de nummer één en twee heel klein: 252,7 om 252,3 punten. Het brons ging met 248,3 punten naar Kraft.

Skiatlon

In Falun stonden bij de WK Noordse nummers ook de wereldtitels op de skiatlon op het programma. Bij de vrouwen zegevierde de Noorse langlaufster Therese Johaug op de 15 kilometer, waarbij de helft in de klassieke stijl wordt afgelegd en de andere helft in de schaatsstijl. Het was haar vijfde wereldtitel, maar pas de eerste op de skiatlon. Haar landgenote Astrid Jacobsen pakte zilver voor de Zweedse Charlotte Kalla.

De mannen werkten 30 kilometer af en de Rus Maksim Vilegzhanin veroverde met een indrukwekkende sprint de titel. Hij bleef olympisch kampioen Dario Cologna uit Zwitserland net voor. Brons ging naar de Canadees Alex Harvey. Tussen nummer één en drie zat slechts 1,6 seconde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl