NOS Nieuws

Uden staat stil bij rol als vluchtoord WOI

  • Vluchtoord-Uden.nl
    De ingang van Vluchtoord Uden (archief)
  • Vluchtoord-Uden.nl
    De Middelweg in het Vluchtoord (archief)
  • Vluchtoord-Uden.nl
    Het Vluchtoord had ook een kapper en postkantoor
  • Vluchtoord-Uden.nl
    Villa van de besturende ambtenaren (archief)
  • Vluchtoord-Uden.nl
    Het bestuursgebouw van het opvangkamp (archief)
  • Hugo Janssen / NOS
    Burgemeester Henk Hellegers van Uden, nu bij het vluchtelingenkamp

Het is een ietwat vergeten hoofdstuk uit de vaderlandse geschiedenis: de opvang van bijna een miljoen vluchtelingen in ons land tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nederland was neutraal, maar besteedde ruim 3,5 miljoen gulden (vele tientallen miljoenen euro's nu) aan de opvang van vluchtelingen, vaak Belgen.

De Brabantse gemeente Uden staat de komende maanden stil bij de rol die de stad destijds had. Vluchtoord Uden was een van de vier grote opvangkampen in Nederland. Vanaf februari 1915 tot 1919 verbleven er zo'n 15.000 vluchtelingen.

Terughoudend

In een klap verdubbelde zo het aantal inwoners. De huidige burgemeester van Uden, Henk Hellegers, die een boek schreef over het vluchtelingenkamp, zegt dat de Udenaren daar toentertijd niet allemaal even blij mee waren. "Nee, natuurlijk niet. De Udenaren reageerden aanvankelijk erg terughoudend, maar ja, wat wil je, tienduizend mensen uit het buitenland die hier kwamen wonen."

Volgens Hellegers ging Uden toch akkoord, omdat de opvang van vluchtelingen financieel voordelig was. "Het bracht geld in het laatje, er moest gebouwd worden, dat leverde banen op. Kortom, het was goed voor Uden."

Belgische vluchtelingen in Uden

Tentoonstelling

In Uden is vanaf dit weekeinde een tentoonstelling te zien met maquettes van de barakken van destijds, politieke oorlogsprenten en foto's en films over het dagelijks leven in het kamp.

Volgende week zaterdag wordt een monument onthuld. Vanaf begin maart plaatst de gemeente informatieborden over de Eerste Wereldoorlog en komen er speciale wandelroutes over de geschiedenis van 100 jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl