NOS Nieuws

Het Griekse akkoord: wat je moet weten

De Europese ministers van Financiën zijn gisteren akkoord gegaan met een verlenging van de Griekse steunmaatregelen. Wat moet je weten over dit akkoord?

Wat is de belangrijkste afspraak tussen de EU en Griekenland?

Het Griekse steunprogramma wordt met vier maanden verlengd. Griekenland moet zich wel aan de voorwaarden houden die al eerder waren afgesproken.

De afspraak is een principe-afspraak. Uiterlijk maandag moet Griekenland een lijstje indienen van nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Als Brussel daarmee akkoord gaat, wordt de afspraak pas definitief. Dan krijgt Griekenland het laatste deel uit het totale steunprogramma van 245 miljard euro.

Dus in feite heeft Griekenland tijd gewonnen?

Ja, Griekenland zal de komende maanden gebruiken om te proberen nieuwe afspraken te maken over verdere steun. Wel heeft Athene de nodige eisen moeten inslikken. Zo wilde de Griekse regering een verlenging van zes maanden, maar zijn het er maar vier geworden.

Daarnaast wilde Griekenland af van de betrokkenheid van het IMF, maar daar gaat Brussel niet in mee. Verder wilde de Griekse regering dat het geld ondergebracht zou worden in een Grieks fonds, in plaats van een Europees fonds. Maar ook dat zien de Europese ministers niet zitten en het geld blijft gewoon in Brussel.

Gaat de Griekse bevolking hier zomaar mee akkoord?

Het is nog maar de vraag hoe goed dit akkoord gaat vallen bij de Grieken. Zij hebben massaal op de partij Syriza gestemd, omdat die beloofde een einde te maken aan de noodhulp en de strenge hervormingen die daarbij horen.

Tijdens de verkiezingscampagne beloofden de huidige premier Tsipras en minister Varoufakis van Financiën lastenverlichtingen. Maar die beloften kunnen ze niet waarmaken, nu de steun wordt verlengd onder de bestaande voorwaarden.

Gaat dit ons, Nederlanders, weer geld kosten?

Vooralsnog niet. Het gaat om een verlenging van het huidige programma. Het bedrag dat Griekenland nu gaat krijgen was al beloofd aan Athene. Wel is de rente een paar jaar geleden verlaagd, waardoor de opbrengst van de leningen lager uitvalt.

Hoeveel geld is er de afgelopen jaren eigenlijk naar Griekenland gegaan?

Griekenland heeft de afgelopen jaren twee pakketten aan noodleningen gekregen van zowel de eurolanden als van het IMF. Het eerste was in mei 2010. Toen kreeg Griekenland 73 miljard.

In maart 2012 werd een tweede pakket van 172 miljard euro toegezegd. Van dit tweede steunpakket moet nog ruim 7 miljard worden uitgekeerd.

Nederland heeft opgeteld zo'n 18 miljard euro uitstaan bij Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl