NOS Nieuws

'Varoufakis heeft wel wat uit te leggen'

Opluchting, en teleurstelling over nieuw akkoord

De Griekse minister van Financiën, Varoufakis, komt naar verwachting niet juichend thuis met het akkoord dat hij gisteren met zijn Europese collega's heeft gesloten. "Hij heeft samen met premier Tsipras de Grieken wel wat uit te leggen", zei correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal.

In Brussel is afgesproken dat Griekenland vier maanden langer kan profiteren van de Europese steunmaatregelen. Maar daarvoor moet het wel economische hervormingen doorvoeren en die zullen een flinke tegenvaller voor de Grieken zijn, omdat beloftes waarschijnlijk niet kunnen worden nagekomen.

Premier Tsipras en minister Varoufakis hadden de Grieken lastenverlichtingen beloofd. Zo zouden elektriciteit en voedsel voor de allerarmsten gratis worden, maar daarvoor heeft Griekenland nu geen geld meer. "De vraag is hoe dit gaat vallen bij de Grieken", aldus Keessen.

Spannend

Ook Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Direct Bank in Frankfurt, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het nieuwe akkoord tot veel onrust bij de Griekse bevolking kan leiden.

"De druk op de Grieken is enorm, want ze krijgen pas geld als de hervormingen zijn doorgevoerd. Het is spannend hoe de burgers daarop reageren, want de beloofde grote verlichting komt er niet."

'Wapenstilstand'

Volgens Brzeski is het akkoord van gisteravond een belangrijke eerste stap. "Er blijft nog wel veel onzekerheid. Het is een soort wapenstilstand, maar nog geen vredesakkoord", zei de ING-econoom.

Het verbaast ook Brzeski dat het gisteravond zo snel ging. "Er werden natuurlijk voorafgaand al heel wat gesprekken gevoerd, maar het was wel een verrassing dat ze er zo snel uit waren."

De Griekse minister van Financiën Varoufakis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl