Minister Opstelten gaf toestemming voor de hoge beloning ANP

Een consultant die werd ingehuurd om de ICT-problemen bij de Nationale Politie op te lossen heeft 1,3 miljoen euro gekregen voor twee jaar werk. Dat is zo'n drie keer de balkenendenorm.

NRC Handelsblad deed een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur en haalde zo documenten boven water die duidelijk maken dat minister Opstelten toestemming gaf voor de beloning van de consultant. De man werkte van mei 2012 tot mei 2014 voor de Nationale Politie.

Volgens het ministerie was er sprake van een "zeer uitzonderlijke situatie" en was de externe inhuur noodzakelijk. "Aan de vooravond van de vorming van de nationale politie was het urgent dat de verschillende systemen van de regio's gelijkgeschakeld zouden worden", stelt het ministerie in een schriftelijke verklaring

Topfunctionaris

Volgens de Wet Normering Topinkomens mag een topfunctionaris meer verdienen dan de balkenendenorm (228.599 euro), maar alleen als er toestemming van de ministerraad is en de beloning openbaar wordt gemaakt. Tegen NRC zegt het ministerie dat dat in dit geval niet is gebeurd omdat de ICT-consultant volgens de wet geen topfunctionaris is.

Naast zijn salaris kreeg de man een dienstauto met chauffeur. De kosten over de periode van twee jaar bedroegen 384.000 euro. 

De ICT-problemen bij de Nationale Politie zijn nog niet opgelost. Wel zegt het ministerie dat het aantal verstoringen is afgenomen en de beschikbaarheid van de systemen is verhoogd.

STER reclame