Prijzen aan de pomp gaan dalen, is de verwachting
NOS Nieuws

Benzine- en dieselprijzen aan de pomp weer omlaag

De olieprijs blijft tot aan de zomer laag, verwacht energiedeskundige Lucia van Geuns. Pas na de zomer kunnen de prijzen - dus ook aan de pomp - gaan stijgen.

Bij het tanken was het de afgelopen week even wennen; opeens stegen de prijzen weer. Dat kwam door te veel optimisme bij de handelaren, legt Van Geuns uit.

"De markten dachten dat de overcapaciteit al was verdwenen. De afgelopen tijd hebben veel oliemaatschappijen aangekondigd minder te gaan investeren, maar tussen woord en daad zit nogal wat tijd. De stijging was meer hoop dan werkelijkheid en nu is de realiteit weer doorgedrongen en dalen de prijzen weer."

En die ontwikkeling zien we terug aan de pomp. Tot twee weken geleden ging er elke week wel een klein bedrag af, maar opeens begonnen de benzine- en dieselprijzen weer te stijgen. Die stijging lijkt sinds donderdag voorbij en de prijzen gaan ook aan de pomp weer dalen.

Overcapaciteit

De overcapaciteit heeft te maken met de OPEC. Het kartel van olieproducerende landen, met name Saudi-Arabië, lijkt niet van plan om minder olie te produceren. Zo wordt de olie van Libië, vroeger goed voor bijna twee miljoen vaten, helemaal opgevangen door Saudi-Arabië.

Pas als er minder olie wordt geproduceerd en de vraag naar olie aantrekt, gaat de prijs omhoog, zo is nu de analyse. "En dat kan nog wel even duren, want overal waar olie kan worden opgeslagen is ook olie opgeslagen. Kortom er is veel te veel en dat zorgt nu voor lage prijzen", aldus Van Geuns.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl