Akkoord over verlenging Grieks steunprogramma

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dijsselbloem reageert op akkoord

In Brussel hebben de ministers van Financiën een akkoord bereikt over een verlenging van de Griekse steunmaatregelen met vier maanden. Dat is een kortere periode dan waar in Athene op werd gehoopt. De Grieken beloven zich aan eerder gemaakte afspraken te houden.

Griekenland had gevraagd om verlenging met zes maanden, maar voor vier maanden is gekozen om de risico's voor de geldschieters te beperken. De komende maanden zal worden gebruikt om te onderhandelen over een groot derde reddingsplan voor de Griekse economie.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat er in de bestaande afspraken rekening zal worden gehouden met de economische situatie van de Grieken. Hij benadrukt dat de Grieken zich houden aan de afspraken met de schuldeisers.

"Dit is het begin, er moet nog werk verricht worden", zegt ook Christine Lagarde van het International Monetair Fonds. "Voor maandag moet er een lijst van bezuinigingen komen van de Grieken."

Vertrouwen

"Vertrouwen komt te voet en gaat te paard", zegt Dijsselbloem. Dit akkoord is volgens de Eurogroepvoorzitter een belangrijke stap om de samenwerking tussen de Europese landen en Griekenland op te pakken. "Deze verlenging geeft meer ruimte voor een eventueel toekomstig steunpakket tussen de Grieken, de Eurogroep en het IMF."

De besprekingen waren volgens Dijsselbloem intens. Met veel harde woorden en kritiek. Maar dit akkoord is volgens hem een stap in de goede richting. "De Griekse regering geeft aan buitengewoon serieus te willen werken aan de hervormingen van het land, en met ons samen te werken daarbij." De Grieken hebben in dit programma ruimte gekregen om dingen te veranderen, "alleen moeten ze laten zien hoe ze dat gaan betalen". Maandag maken de Grieken bekend hoe ze de hervormingen gaan doorvoeren.

STER Reclame