Amerikanen eten minder vlees, maar nog steeds te veel volgens de commissie
NOS Nieuws

'Amerika, denk aan het milieu en eet minder vlees'

Het nieuwste advies van Amerika's landelijke club van voedingsdeskundigen is sommige Congresleden in het verkeerde keelgat geschoten. In een rapport van Dietary Guidelines Advisory Committee dat deze week is uitgebracht staat dat Amerikanen minder vlees moeten eten, omdat dat beter is voor het milieu.

De commissie heeft, in opdracht van president Obama, de afgelopen tijd gewerkt aan nieuwe richtlijnen. De bevindingen leggen de basis voor de landelijke voedingsvoorschriften, die eens in de vijf jaar worden herzien. De Amerikaanse Schijf van Vijf. Later dit jaar komt een update uit.

Politieke onderwerpen als belastingen en het milieu behoren niet tot het het takenpakket van de commissie.

Woordvoerder van Republikein Robert Aderholt

Het Congres, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, is niet blij met de oproep van de commissie om minder vlees te eten. "Politieke onderwerpen als belastingen en het milieu behoren niet tot het takenpakket", liet een woordvoerder van de Republikein Robert Aderholt weten. Ook Pat Roberts, senator uit Kansas is boos. "Boeren zullen niet blij zijn met de nieuwe richtlijnen. Ik sta voor ze klaar."

Volgens de commissie is er voldoende bewijs dat "een dieet met meer plantaardig voedsel en minder dierlijke producten niet alleen beter is voor de gezondheid, maar ook voor de aarde".

Amerikanen eten minder vlees dan vroeger, maar nog steeds te veel, vinden de deskundigen. De consumptie van met name rood vlees wordt al langere tijd door wetenschappers in verband gebracht met de uitstoot van broeikasgassen. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse voedingsdeskundigen zich uitspreken over de impact van vlees op het milieu.

De commissie adviseert Amerikanen om meer groente en fruit te eten

Het advies van de deskundigen is niet bindend, maar normaal gesproken worden de conclusies door de ministeries van Gezondheid en Landbouw overgenomen. Dit jaar lijkt het Amerikaanse Congres daar geen voorstander van te zijn.

Ook de vleesindustrie is allesbehalve blij met het nieuwste voedingsadvies. Volgens lobbyisten weten de voedseldeskundigen niet genoeg van milieuwetenschappen.

Ik zeg niet dat mensen veganisten moeten worden, maar wel dat ze minder vlees moeten eten.

Miriam Nelson, commissielid

De voedingscommissie vindt dat de Verenigde Staten achterlopen. "Andere landen nemen duurzaamheid al veel langer op in hun richtlijnen. We moeten hier ook over nadenken", legt Miriam Nelson, een van de commissieleden uit. "Ik zeg niet dat mensen veganisten moeten worden, maar wel dat ze minder vlees moeten eten."

De commissie concludeert ook dat Amerikanen nog steeds te veel zout, toegevoegde suikers en verzadigde vetten binnenkrijgen. Daarentegen wordt er te weinig fruit en groente gegeten. Over de koffie-inname zijn ze positiever: drie tot vijf koppen koffie per dag kan het risico op type-2 diabetes en hart- en vaatziekten verkleinen.

Als de voorschriften worden overgenomen door de ministeries zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld het eten in duizenden schoolkantines in de VS. Als die de nieuwe richtlijnen zouden opnemen in hun menu zou dat in ieder geval door de Obama's worden toegejuicht. First lady Michelle Obama lobbyt al jaren voor gezondere maaltijden op school.

Ook de Amerikaanse activist en journalist Michael Pollan is blij met het advies. "Onze gezondheid reikt veel verder dan ons lichaam. Veel mensen hebben niet door dat wat ze eten enorm veel invloed heeft op het milieu, maar de oproep van de commissie herinnert ons daar weer aan." Hij verwacht dat het een enorm gevecht wordt tussen de overheid en de vleesindustrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl