Voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep (l) en de Griekse minister van Financiën Varoufakis AFP

Het Brusselse beraad over de Griekse crisis heeft een akkoord opgeleverd. De ministers van Financiën uit de Eurogroep zijn het met Griekenland eens geworden over een verlenging van het steunpakket met vier maanden. 

Naar het spoedberaad werd met spanning uitgekeken omdat er snel nieuwe afspraken moesten worden gemaakt. De ministers waren er na ruim twee uur uit.

Hieronder het verloop van het beraad in Brussel. 

20.41 uur: Binnen tien minuten persconferentie Dijsselbloem

Er is een akkoord over verlenging van het steunpakket aan Griekenland met vier maanden. 

20.37: De vergadering is voorbij

De vergadering over Griekenland zou klaar zijn. Rond negen uur is er een persconferentie.

20.12 uur: Nog onduidelijkheid in Brussel

De ministers van Financiën uit de negentien eurolanden zitten nu twee uur bij elkaar. Eerder vandaag was er beraad in kleinere kring van de ministers van Financiën van Duitsland en Griekenland en voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep.

Het is onduidelijk of al dat overleg al iets heeft opgeleverd. Volgens correspondent Arjan Noorlander is niet te zeggen welke kant het uitgaat. 

19.30 uur: Mogelijk persconferentie

Er zijn geluiden dat om 20.00 uur een persconferentie wordt gehouden. 

19.30 uur: Niet 6 maar 4 maanden

En weer laten de Grieken van zich horen. Journalisten uit het land zeggen dat er een akkoord is bereikt voor een verlenging van het steunpakket van vier maanden. Dat zou een minder groot financieel risico voor de eurolanden betekenen.

Eerder lieten Grieken weten dat er een akkoord is. Die geruchten zijn niet bevestigd.

18.45 uur: Geruchten over akkoord

Op Twitter komen de eerste berichten binnen over een 'akkoord' tussen de partijen over een verlening van Grieks steunpakket. Deze berichten zijn niet bevestigd en komen vooral uit Griekse bronnen.

18.38 uur: Eerste geruchten

Griekse journalisten laten weten dat de Griekse regering zondag een extra EU-top wil als ze er vanavond niet uitkomen.

18.15 uur: Overleg van start

Het overleg van de minsters van Financien gaat beginnen. Ruim drie uur later dan was gepland. De vertraging had te maken met uitgelopen vooroverleg tussen de ministers uit Griekenland en Duitsland en voorzitter Dijsselbloem van de Eurogroep.

18.10 uur: 'Ingewikkelde formulering verzinnen'

Correspondent Arjan Noorlander legt uit dat de ministers van Financiën het eens moeten worden over een tekst waar zowel Griekenland als Duitsland tevreden mee is.

'Ingewikkelde formulering verzinnen'
De Duitse minister Schauble (l) overlegt met topvrouw Lagarde van het IMF AFP

17.25 uur: 'ECB bereidt Grexit voor'

De Europese Centrale Bank zou achter de schermen bezig zijn met plannen voor een Grieks vertrek uit de euro. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. Er zou worden doorberekend hoe de rest van de eurozone gezond kan blijven zonder de Grieken.

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem laat de pers weten dat nog niet duidelijk is wanneer de ministers bij elkaar komen Marleen de Rooy / NOS

17.12 uur: Nog steeds vooroverleg

De vergadering van alle zeventien ministers is nog steeds niet begonnen. Het vooroverleg tussen de Griekse minister Varoufakis, de Duitse minister Schäuble en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem is nog steeds bezig.

Aankomst van de Griekse minister Varoufakis in Brussel AFP

16.49 uur: Schauble zegt afspraken af

De Duitse minister van Financiën zou zijn afspraken voor maandag al hebben afgezegd in verband met de crisis rondom Griekenland.

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter Eurogroep

16.19 uur: Vergadering nog niet begonnen

Na een uur wachten staat Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem de pers te woord. In een korte verklaring zegt hij nog niet te weten wanneer de vergadering begint. Het vooroverleg is nog bezig. Hij probeerde optimistisch te blijven, maar geeft toe dat het een lastige kwestie is.

STER reclame