Ambassadeur doet Rome toezegging: vandalen worden gepakt

AFP

De Nederlandse ambassadeur heeft de burgemeester van Rome telefonisch toegezegd alle medewerking te verlenen om de voetbalhooligans gestraft te krijgen. Volgens correspondent Rop Zoutberg is burgemeester Ignazio Marino razend op de Feyenoordhooligans die de afgelopen dagen vernielingen hebben aangericht in zijn stad.  

De Nederlandse ambassade zette vandaag een verklaring op Facebook. "Voetbal moet een feest zijn waarbij geweld geen rol speelt", stond erin. Ook in die verklaring werd Nederlandse hulp toegezegd om de schuldigen te vinden en te straffen. 

Burgemeester Marino wil dat de Feyenoordhooligans ook in Nederland worden vervolgd en dat hun paspoort wordt afgenomen: "Hier in Rome zijn ze niet meer welkom."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rellen in Rome
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Marino heeft ook de politieleiding in zijn stad op het matje geroepen. Agenten zouden niet hebben ingegrepen toen hooligans de 400 jaar oude Barcaccia-fontein in Rome toetakelden met bierflessen en vuurwerk. De fontein was juist gerestaureerd. Volgens Marino hebben agenten verkeerde instructies gekregen. 

De burgemeester hoorde naar eigen zeggen vanochtend van zijn politiediensten dat alles onder controle was. "Daarna zagen we wat er gebeurde."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Burgemeester Rome woest

"Barbarij"

De Italiaanse premier Renzi eist excuses van Feyenoord voor het gedrag van de Nederlanders. "Wat wij zagen is een teken van barbarij en onbeschaafdheid."

Er zijn tientallen Feyenoordfans opgepakt in Rome. Drie fans kregen 16 maanden cel, zes andere acht maanden en enkele fans hebben een schikking getroffen van tienduizenden euro's. 

Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord heeft het gedrag van hooligans veroordeeld, maar hij wijst er tegelijkertijd op dat de fans die geregistreerd waren in het stadion zich goed hebben gedragen. 

Volgens correspondent Rop Zoutberg pakken de Italiaanse kranten groot uit met het nieuws.

STER Reclame