Studenten in de rechtszaal voor het geding van de UvA over de bezetting van het Bungehuis
NOS Nieuws

Bezetters UvA-gebouw Amsterdam moeten actie beëindigen

De bezetters van het universiteitsgebouw Bungehuis in Amsterdam moeten hun actie beëindigen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam in kort geding bepaald.

Volgens de uitspraak is de bezetting buitenproportioneel en worden het onderzoek en het onderwijs gehinderd. Bovendien vindt de rechter dat de veiligheid van de mensen in het UvA-pand niet gewaarborgd kan worden.

De studenten moeten de proceskosten betalen. Hoeveel dat is, was niet meteen duidelijk. Voor elke dag dat ze het Bungehuis nu blijven bezetten, moeten ze een boete betalen van 1000 euro met een maximum van 25.000 euro.

Teleurgesteld

De studenten zijn teleurgesteld en niet van plan om meteen te vertrekken. "We hebben de steun van bijna honderd UvA-medewerkers. We verwachten niet dat ze ons eruit gaan zetten als de medewerkers ons steunen", zegt één van de studenten.

"We moeten eerst overleggen, we zijn een democratische groep." Ze willen het pand pas verlaten na een debat met het College van Bestuur. "Als ze onze eisen inwilligen, of er tenminste over nadenken, dan vertrekken we pas."

De UvA wil dat het gebouw schoon wordt opgeleverd en dat het maandag weer gebruikt kan worden voor colleges. Het Bungehuis werd vorige week vrijdag bezet door een groep studenten die meer zeggenschap eist in het onderwijs op de universiteit.

Ultimatum

De UvA gaf de actievoerders tot afgelopen dinsdag 12.00 uur de tijd om de bezetting te beëindigen. Toen dat niet gebeurde, besloot het bestuur naar de rechter te stappen.

"De reden dat wij een kort geding aanspannen, is dat wij het niet acceptabel vinden dat honderden medewerkers gedupeerd worden door een kleine groep actievoerders", zei een woordvoerder van de universiteit toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl