Mark Verheijen in gesprek met de pers na het uitlekken van de declaraties
NOS Nieuws

VVD-leden: Partijtop pakte kwestie-Verheijen verkeerd aan

VVD-leden vinden dat de partijtop de kwestie over het declaratiegedrag van Kamerlid Mark Verheijen verkeerd heeft aangepakt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, dat ruim 550 leden van de VVD ondervroeg.

Een ruime meerderheid van 86 procent vindt dat partijleider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra meteen een onderzoek hadden moeten instellen toen de zaak bekend was geworden.

Ongepast

Rutte en Zijlstra noemden de kwestie "opgeblazen" en "een akkefietje". Bijna 80 procent van de leden vindt die reactie ongepast, zoals de JOVD maandag al zei.

Verheijen zelf krijgt van de VVD-leden ook behoorlijk wat kritiek. Bijna een kwart van hen vindt dat hij per direct moet opstappen als Kamerlid. Nog eens 60 procent vindt dat hij dat moet doen als uit onderzoek blijkt dat zijn declaraties niet in orde waren.

Kritisch genoeg

Over de vraag van EenVandaag of de VVD kritisch genoeg is over de integriteit van haar eigen politici is de achterban verdeeld. De helft vindt van wel, bijna veertig procent vindt de VVD niet kritisch genoeg.

Volgens de meeste leden (83 procent) kent de VVD niet meer integriteitsproblemen dan andere politieke partijen. Wel vindt tweederde dat de zaak-Verheijen bewijst dat de VVD nog meer moet doen om de integriteit te bewaken.

Laakbaar

Het NOS Radio 1 Journaal sprak met Hans van den Heuvel, hoogleraar bestuurlijke integriteit aan de VU in Amsterdam. Volgens hem had Verheijen zich meteen moeten terugtrekken. "Nu wordt het alleen maar erger. Je haalt de onrust en alle vragen niet weg. Je moet meteen terugtreden en een onafhankelijke commissie zijn werk laten doen", vindt Van den Heuvel.

Over de reactie van de VVD-top is hij niet te spreken. "Een premier en een fractievoorzitter moeten dit niet doen. Het is laakbaar en een slecht voorbeeld voor politiek Nederland en voor de achterban van de VVD. Je schept er alleen maar wantrouwen mee. Rutte had onmiddellijk een commissie moeten instellen, die alle feiten op een rij zet. Nu gebeurt dat alsnog, maar niet goed. Een onafhankelijk onderzoek laat je niet door partijgenoten doen."

Toevalsfactoren

Het is volgens Van den Heuvel niet zo dat er binnen de VVD vaker integriteitskwesties zijn dan bij andere partijen. "Het zijn toevalsfactoren die nu aan het licht komen. Wel is het zo dat VVD'ers vaker met het bedrijfsleven te maken hebben gehad zodra ze een ambt gaan bekleden of politicus worden. VVD'ers hebben vaak de portefeuilles ruimtelijke ordening en financiën. Ze krijgen dus eerder te maken met projectontwikkelaars, grondbezitters of aannemers", zegt Van den Heuvel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl