NOS NieuwsAangepast

'Sommige scholen lappen de regels echt aan hun laars'

Sommige middelbare scholen stellen extra toelatingseisen aan basisschoolleerlingen. Wettelijk mogen ze alleen luisteren naar het advies van de basisscholen, maar voor de scholen is dat niet goed genoeg.

Volgens de Landelijke Ouderraad willen de scholen aanvullende toetsen afnemen, naast het advies van basisschoolleraar. Dat werkt volgens de organisatie verwarrend in een toch al spannende tijd voor ouders en leerlingen.

Sinds vorig jaar zijn scholen wettelijk verplicht om uitsluitend af te gaan op het advies van de basisschool over de leerling. Maar basisscholen en middelbare scholen hebben in sommige gevallen onderling afspraken gemaakt over de aanmeldingsprocedures. Dat gebeurde op regionaal niveau in zogenoemde plaatsingswijzers. De afspraken zijn onder meer gemaakt in de regio's Utrecht en Den Haag.

Wet

Nu 1 maart, de aanmelddatum voor veel middelbare scholen, dichterbij komt, vragen veel ouders zich af of hun beoogde scholen zich wel aan de regels houden.

De Landelijke Ouderraad krijgt naar eigen zeggen steeds meer telefoontjes van bezorgde ouders. "Laatst belde een ouder wiens kind een vmbo-t-advies had gekregen. De middelbare school zei dat het advies alleen niet genoeg was, maar scholen mogen helemaal geen aanvullende toetsen laten maken", zegt een woordvoerder van de raad.

Onrust over advies middelbare school

Ook de plaatsingwijzer die Rotterdamse scholen gebruiken doet veel stof opwaaien. Vijf scholen zouden de regels hebben overtreden. Sommige scholen, zoals het Erasmiaans Gymnasium, maken daar geen geheim van. Zij vragen op hun website openlijk om eerdere toetsresultaten.

Vandaag ging wethouder De Jonge van Onderwijs in debat met de gemeenteraad over de vermeende mankementen. Gemeenteraadslid Jos Verveen (D66) kan zich er flink over opwinden. "In die wijzer staat nu dat middelbare scholen het basisschool advies kunnen overrulen", zegt Verveen. "Maar middelbare scholen dienen zich te houden aan het advies van de basisscholen. Dat is bindend en wettelijk verplicht. Er zijn nu een aantal scholen in Rotterdam die de regels echt aan hun laars lappen."

Wethouder De Jonge erkende vanmiddag dat de plaatsingwijzer op verschillende punten moet worden aangepast. Fokor, de vereniging voor samenwerkende schoolbesturen voor basis- en voortgezet onderwijs in Rotterdam, heeft vanmiddag een toelichting gegeven op de plaatsingwijzer.

Bindend

De onderwijsinspectie laat weten dat het basisschooladvies het absolute uitgangspunt moet zijn. "Scholen mogen onderling afspraken maken en informatie uitwisselen, maar ze mogen geen extra toetsen laten maken," zegt Monique Vogelzang, hoofdinspecteur voortgezet onderwijs. "Het basisschooladvies moet bindend zijn."

"Wij hebben gekeken naar de afspraken die scholen onderling maken en gezien dat nog niet alle scholen zich aan de regels houden zoals de wet dat nu voorschrijft", gaat Vogelzang verder. "Dat houden we in de gaten en daar spreken we scholen op aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl