Dijsselbloem en Varoufakis eerder deze week in Brussel
NOS Nieuws

Grieken moeten vandaag over de brug komen

Griekenland moet van Brussel uiterlijk vandaag met een formeel verzoek komen voor verlenging van zijn noodkrediet. Als zo'n verzoek uitblijft, krijgt Athene vanaf 1 maart geen geld meer, waarschuwde Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem deze week.

Dijsselbloem wil een verzoek van Griekenland dan waarschijnlijk morgen bespreken met alle ministers van Financiën van de eurolanden.

Griekenland heeft maar beperkt speelruimte. Dijsselbloem heeft Athene te kennen gegeven dat het huidige steunprogramma sowieso verlengd dient te worden. Daarna kan er eventueel gesproken worden over aanpassingen binnen het programma, aldus Dijsselbloem.

Strenge bezuinigingen

De Griekse minister van Financiën, Varoufakis, pleitte de afgelopen tijd voor een overbruggingskrediet. In drie tot zes maanden zou Athene dan de tijd moeten krijgen om zelfgekozen hervormingen door te voeren. De Griekse regering wil dan af van de strenge bezuinigingen die het land zijn opgelegd door zijn kredietverstrekkers.

"Wij vragen een paar maanden financiële stabiliteit die ons in staat stelt hervormingen door te voeren die door alle Grieken kunnen worden gedragen, zodat wij weer groei krijgen en er een eind komt aan ons onvermogen om onze verplichtingen na te komen", schreef Varoufakis in een opiniestuk in The New York Times.

Goede kant

Gisteren zei Varoufakis dat de gesprekken de goede kant op gaan. "Er zijn tekenen dat we tot elkaar komen", sprak hij, om eraan toe te voegen dat er geen zekerheid is dat het tot een akkoord komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl