Argentijnen trotseren de regen voor Nisman

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn honderdduizenden mensen de straat opgegaan om opheldering te eisen over de dood van aanklager Alberto Nisman. Die werd precies een maand geleden dood gevonden in zijn badkamer, met een kogel in zijn hoofd en een pistool naast zich.

Het is nog onduidelijk of Nisman zelfmoord heeft gepleegd of dat hij door iemand anders is doodgeschoten. De betogers vermoeden het laatste en eisen antwoorden van de regering.

Het tijdstip van Nismans dood zien veel Argentijnen als verdacht. Een dag later zou hij voor het parlement meer bekendmaken over aantijgingen die hij had gedaan aan het adres van president Kirchner en een aantal topfunctionarissen.

Geheime deal

Volgens Nisman was Kirchner betrokken bij een geheime deal met Iran. De Iraanse daders van een bloedige aanslag in 1994 op een joods centrum zouden door Kirchner worden ontzien, in ruil voor een oliedeal met Teheran. Bij die aanslag kwamen 85 mensen om het leven.

De president heeft ontkend dat ze een onderzoek naar de aanslag heeft gedwarsboomd. Tegelijkertijd sprak ze het vermoeden uit dat Nisman is vermoord om haar in diskrediet te brengen.   

STER reclame