Actievoerders van Schokkend Groningen
NOS Nieuws

Actiegroepen woedend na rapport gaswinning

De uitkomsten van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidt tot boze reacties bij de actiegroepen die de belangen van de Groningers vertegenwoordigen. Belangrijkste conclusie is dat bij de besluiten over de gaswinning de maximale opbrengst op de eerste plaats kwam en niet de veiligheid van de inwoners.

Groningers kregen voortdurend geruststellende boodschappen te horen en werden weinig betrokken bij de besluitvorming. Daardoor konden ze zich geen goed beeld vormen van de situatie en werden ze voor voldongen feiten gesteld.

Volgens Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging bevestigt dit rapport wat Groningers al jaren gevoeld hebben. "Groningers liepen jarenlang tegen een muur van onbegrip aan en werden voor gek verklaard. Eindelijk is er bevestiging van wat wij al wisten: onze veiligheid speelde geen enkele rol en dat is schandalig."

Actiegroep Schokkend Groningen voelt zich bestolen. "Er is in 2013 voor een vermogen aan gas uit de grond gehaald. En van de opbrengst was bijna niets voor Groningen," zegt John Lanting. Hij hoopt dat minister Kamp met het rapport een andere koers gaat varen. "Voor ons verandert er nog niets. We blijven aangiftes doen tegen de minister, maar ook tegen de directeur van de NAM. Zij brengen ons in gevaar en dus moeten ze vervolgd worden." Ook burgemeester Den Oudsten van Groningen vindt dat dit rapport niet zonder consequenties kan blijven. Hij pleit voor een parlementaire enquête. Op die manier kunnen alle betrokken partijen onder ede worden gehoord.

Excuses

Gedeputeerde William Moorlag eist excuses van de NAM en de bedrijven die betrokken zijn bij de gaswinning. "Het is schokkend dat veiligheid ondergeschikt is geweest aan financiële overwegingen. Het gasbolwerk moet worden opengebroken", zegt de PvdA-gedeputeerde.

Gedeputeerde Staten van Groningen spreekt van 'een slag in het gezicht'

Daarnaast vindt hij het onvoorstelbaar dat er in 2013 nog een recordhoeveelheid aan gas uit de bodem is gehaald. De gaskraan moet na 1 juli nog verder dicht. "Zelfs dan is er nog steeds een jarenlang risico voor de veiligheid en dat is voor de Groningers een bittere pil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl