ANP

Het staat nu zwart op wit: er is lange tijd geen aandacht geweest voor veiligheid bij de gaswinning. In Loppersum, een dorp in het hart van het Groningse aardbevingsgebied, kijkt niemand op van die conclusie. "Dit is wat wij al heel lang zeggen."

Ouders bij de Beatrixschool, die binnenkort moet worden verstevigd, reageren gelaten op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Wij weten dit al", zeggen ze. Ook op de vraag hoe minister Kamp hun vertrouwen kan terugwinnen, antwoorden ze stellig. "Als je eenmaal het vertrouwen van de Groningers kwijt bent, moet je van goede huize komen om het goed te maken." Een ander zegt: "Hij moet ervoor vechten."

'Wij weten dit al lang'

De ouders en hun kinderen hebben direct te maken met de gevolgen van de gaswinning. De Beatrixschool is niet aardbevingsbestendig. Een stenen schoorsteen is uit voorzorg gesloopt en de 200 leerlingen verhuizen binnenkort naar een noodgebouw. Ook kinderen van basisschool De Roemte en van een kinderdagverblijf moeten tijdelijk uitwijken.

Oefening

Leerlingen van de Beatrixschool worden in de klas voorbereid op een aardbeving. De school organiseert oefeningen, waarbij iedereen onder de tafel moet kruipen. "Dan weten ze wat ze moeten doen", zegt directeur Peter Lunshof.

Ook de jongste kinderen weten wat er bij een sterke beving met het gebouw kan gebeuren. Lunshof: "Als je van boven op een toren van blokken duwt, gebeurt er niets. Maar als je aan de onderkant gaat schudden, stort de toren in. Dat is met een basisschool van bakstenen net zo. Dat weet ieder kind."

STER reclame