EPA
NOS Nieuws

Aartsbisdom Keulen bezit ruim 3,3 miljard euro

Het aartsbisdom Keulen heeft een vermogen van 3,35 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van een van de grootste bisdommen van de Rooms-Katholieke Kerk, dat voor het eerst zijn totale vermogen openbaar maakt.

Het blijkt veel meer te zijn dan in januari bekend werd via het Duitse persbureau DPA. Dat had cijfers opgevraagd van alle Duitse bisdommen.

Kunstschatten zoals de schrijn van de drie koningen in de dom in Keulen zijn niet meegenomen in de berekeningen. Wel zijn beleggingen en onroerend goed meegeteld.

Uit het jaarverslag blijkt weliswaar dat het bisdom een groot vermogen heeft, maar veel geld zit in potjes waar al een bestemming voor is. Zoals het onderhoud van de 600 kerken of de pensioenen van medewerkers van het bisdom.

Luxe-bisschop

De omzet van het aartsbisdom Keulen bedroeg in 2013 ruim 800 miljoen euro. De winst bedroeg 59 miljoen euro.

De financiële huishouding van de kerk in Duitsland ligt onder een vergrootglas sinds het schandaal rond 'luxe-bisschop' Tebartz-van Elst van het bisdom Limburg. Die liet van de donaties van gelovigen zijn woning voor tientallen miljoenen euro's verbouwen. Sindsdien publiceren steeds meer Duitse bisdommen financiële gegevens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl