Afwachten waar de Griekse minister Varoufakis mee komt
NOS Nieuws

Snel nieuw voorstel Griekenland verwacht

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Door correspondent Arjan Noorlander

Griekenland zal vandaag of mogelijk morgen een officieel verzoek indienen om het hulpprogramma aan het land te verlengen.

Zo'n verzoek is nodig omdat onderhandelingen tot nu toe mislukt zijn. Griekenland heeft van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem tot vrijdag de tijd gekregen een nieuwe aanvraag in te dienen.

De Grieken zouden aansturen op een verlenging van de leningen die ze van Europa, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hebben gekregen. Dat geld willen ze gebruiken om de komende maanden te overbruggen. Intussen zou dan onderhandeld moeten worden over een nieuw schuldenprogramma.

Stevig genoeg

Het lijkt erop dat de Griekse regering niet zal vragen om een verlenging van het lopende schuldenprogramma. Dat is wel de voorwaarde van de andere eurolanden voor verdere financiële steun.

Het plan dat nu uit Athene wordt verwacht, lijkt op een eerder voorstel van de Franse eurocommissaris van Financiën Moscovici. Dat plan geeft meer ruimte aan Griekenland om af te wijken van de afgesproken bezuinigingsmaatregelen. Dit voorstel is nooit officieel besproken in de Eurogroep, maar het is wel duidelijk dat de andere eurolanden de inhoud ervan niet stevig genoeg vinden. Het opnieuw indienen van dit voorstel lijkt op voorhand dus niet erg kansrijk.

Het is nu afwachten waar de Griekse minister van Financien Varoufakis mee komt. En of hij ergens mee komt. Met een officiële aanvraag ligt de bal weer bij Dijsselbloem. Hij moet beslissen of het voorstel goed genoeg is om het in overweging te nemen. Als dat zo is, wordt vrijdag een nieuwe onderhandelingsronde in Brussel verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl