Flyer voor het benefietgala in Rijswijk ANP

De stichting Rohamaa is verbijsterd dat minister Koenders de visa voor drie imams heeft ingetrokken. De organisatie die de drie had uitgenodigd zegt in een verklaring dat het besluit het gevoel bevestigt dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland niet geldt voor bepaalde minderheden.

De drie zouden begin maart in Rijswijk spreken bij een benefietevenement van Rohamaa. Koenders besloot de visa van de drie in te trekken na nieuwe informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De minister zei daarbij dat de media-aandacht voor de komst van de imams geen enkele rol heeft gespeeld bij zijn besluit. 

"Toevallig"

Rohamaa stelt dat de verstrekking van de visa is verlopen via gangbare procedures en dat er geen enkele aanleiding was de visa niet toe te kennen. Het is "verbazingwekkend en zeer toevallig" dat er nu wel een aanleiding is de visa te weigeren, zegt de stichting. Volgens het bestuur baseert Koenders zijn besluit op "bepaalde aannames van de NCTV". 

Maandag ontstond ophef in de Tweede Kamer over de komst van de drie imams. D66, CDA, PVV en VVD wilden van minister Asscher weten of er "haatpredikers" naar Nederland komen.

Met het evenement wil Rohamaa geld inzamelen voor het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen in de hele wereld. Rohamaa noemt de islam het vertrekpunt van hun werk.

STER reclame