De meeste artsen zien geen euthanasie voor zich bij vergevorderde dementie AFP
NOS Nieuws Binnenland

Artsen doen liever geen euthanasie bij dementie

De meeste artsen vinden euthanasie niet denkbaar in geval van een psychiatrische aandoening, dementie of lijden aan het leven. Dat blijkt uit een onderzoek door de ziekenhuizen VUmc, het AMC en het Erasmus MC.

Uit het onderzoek blijkt dat 86 procent van de artsen het in het algemeen denkbaar vindt euthanasie uit te voeren, maar de artsen maken sterk onderscheid in de aandoening van de patiënten. 85 procent van de artsen vindt euthanasie denkbaar in geval van bijvoorbeeld kanker, maar in het geval van een psychische ziekte neemt dat af tot 34 procent.

Dementie

Bij gevorderde dementie denkt 29 procent van de artsen een euthanasie uit te kunnen voeren. Daarbij is opvallend dat juist specialisten in ouderengeneeskunde in zo'n geval liever afzien van euthanasie.

De enquête is in 2011 gehouden onder 1456 huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten in Nederland. De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Medical Ethics.

STER reclame