Elfstedentocht 1985
NOS Sport

It sil heve, de NOS laat Elfstedentocht 1985 herleven

It sil heve.

Met die kernachtige Friese woorden als slogan maakte Nederland zich dertig jaar geleden op voor de eerste Elfstedentocht sinds de legendarische tocht van 1963. Nederland verkeerde die dagen in 1985 massaal in extase, publiek trok in groten getale naar Friesland en marathonschaatsers konden eindelijk de droom verwezenlijken die tot dan enkel nog een illusie leek te zijn. De dertiende Elfstedentocht leidde tot een volksfeest zoals Nederland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer had gekend.

Komende zaterdag, 21 februari, exact dertig jaar na die Elfstedentocht, kunt u die bijzondere dag in 1985 nogmaals beleven op NOS.nl. De televisie-uitzending van toen zal integraal te zien zijn op NOS.nl, gecombineerd met korte video's van alle sportieve, emotionele en historische hoogtepunten. Door middel van een liveblog, verslagen en tweets kunt u de sfeer van de Elfstedentocht van 1985 nogmaals ervaren op NOS.nl.

De NOS pakte destijds groots uit. Met een marathonuitzending van 's morgens 05.00 uur tot laat in de avond werd rechtstreeks verslag gedaan van de wedstrijd en de toertocht. Volgens de Stichting Kijk en Luisteronderzoek keken die dag acht miljoen mensen naar de uitzending.

Mede dankzij de televisie-uitzending werd een mythe opnieuw tot leven gewekt. De Elfstedentocht 1985 wekte in ons land een schaatskoorts die met de edities van 1986 en 1997 slechts aan intensiteit leek te winnen en die sindsdien elke winter opnieuw de honger voedt naar een nieuwe Tocht der Tochten.

Zaterdag 21 februari: NOS.nl, vanaf 05.00 uur, De Elfstedentocht 1985.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl